pátek 25. října 2013

Kemp MTB techniky Kouty nad Desnou 2013



Když jsem přijížděl do Koutů nad Desnou, slunce osvětlovalo podzimem nádherně zbarvený masiv Medvědí hory, Mravenečníku a Dlouhých strání. Zbytek kopců už byl ve stínu. A právě na těch nejvyšších místech na obzoru se odehrál následující víkend.
Ubytoval jsem se v Apartmánech Kouty, jež jsou součástí Ski areálu Kouty, který se mimo zimní sezónu proměňuje ve vyhlášený Bike park, a začlenil jsem se do kolektivu účastníků kempu MTB techniky pořádaného Alltrainingem. Vedle ostatních účastníků se tu sešel téměř kompletní racing tým a mnozí členové hobby týmu, jako třeba já. Program byl nabitý od rána do večera, jako na každém alltrainingovém kempu – rozcvička, snídaně, trénink, oběd, trénink, protažení, sprcha, přednáška, večeře, fyzioterapie, masáž, posezení v restauraci… Do půlnoci jsem se prostě do postele nedostal.
A už ráno v 7:30 jsme vybíhali na rozcvičku. V sobotu byla na zemi lehká námraza a ještě v půl desátá nahoře na kopci byly namrzlé dřevěné lávky a nepěkně klouzaly. Během dne se ale udělalo příjemně slunečno. Sobotní dopoledne jsme strávili na svazích a sjezdovkách Medvědí hory. Nahoru nás vyvezla lanovka, měli jsme permanentky na celý víkend, a dolů jsme pod vedením trenérů sjížděli po sjezdových trasách pro horská kola.
Zařadil jsem se do prostředního, druhého družstva, ale občas mě kvůli mé pomalosti a topornosti napadlo, že bych spíš patřil do třetího, ale to přeci jen bylo ještě o level níž. Jezdili jsme většinou po modré trase. Ta je nejlehčí a dá se na ní jezdit (skoro) bez problému na cross country kolech. Pro mě však představovala to nejtěžší, co dokážu sjíždět v pohodě. Sjeli jsme si také část červené. Ta už byla dost prudká. Zatím jsme jeli jen klopené serpentiny pod lanovkou.
Odpoledne jsme vyjeli lanovkou nahoru a pokračovali až k horní vodní nádrži Dlouhé stráně, dostali jsme se do nadmořské výšky přes 1300 m, pak jsme objeli Mravenečník a houpavými cestami pokrytými listím jsme se přes lesy dostali obloukem a dlouhým stoupáním zase k lanovce na Medvědí hoře a po červené a modré bajkové sjezdovce jsme dorazili zpátky. Každé družstvo jelo svou trasu podle svých možností. Po dojetí nám všem umyl Fery kola. To byla hodně cenná služba. Kola i my jsme byli sice zablácení, ale ne moc. Po deštivém pátku se udělalo pěkné podzimní počasí a místní cesty nebyly náchylné ke tvorbě bláta. Trasy byly buď pokryté listím nebo kamenité nebo ježděním bajkerů dotvrda zhutněné a vydřené. Muselo se hlavně dávat pozor na mokré kořeny a kameny.
V sobotu byl areál plný bajkerů na sjezdových a enduro kolech. Sjeli se tam na zakončení sezóny. Kdo si koupil v sobotu permanentku, tak v neděli jezdil zadáčo. Večer měli bajkeři velkou pařbu v restauraci. Mnozí z nich přenocovali na parkovišti v autech nebo ve stanech. Po tomto víkendu se areál uzavřel a chytal se na zimní sezónu.
V neděli jsme se jednou spustili na červené trasy. Nejdřív krátký úsek pod lanovkou a podruhé jsme jeli po celé červené trase zvané Velká medvědice. To už byly silná káva. Tahle trať je vhodná pro pro zkušené jezdce na celoodpružených kolech, nejlépe s velkým zdvihem vidlice. Mnozí z nás měli hardtaily, a to se bikeři-sjezdaři divili, na čem se někdo odvážil jet. Já sice mám celopéro, ale i na něm to bylo náročné. Sjížděli jsme to po kratších úsecích se zastávkami. Docházelo k pádům, i osmu na předním kole se někomu podařilo udělat. Ještěže jsme měli v zásobě testovací kola navíc… Dole jsem byl rád, že mi nepovolily nervy a nepustil jsem to víc, než kolik jsem zvládal. Dál jsme už jezdili zase po modré a jednou jsme si dali červené klopenky. Konečně jsem je projel celé plynule, jen jsem to pořád ještě málo klopil…
Na závěr jsme si dali srandazávod v lese u říčky. Jak už to chodí, nejrizikovější je vždycky konec, kdy poleví pozornost. Při kvalifikačních jízdách závěrečného závodu došli k tvrdým pádům. Nejhůř dopadl kolega, kterého při sjezdíku od lanovky vykopl velbloud a on si přitom rozčísl přilbu a s otřesem mozku (snad lehkým) se podíval do šumperské nemocnice.
Po skončení kempu se odehrálo příjemné oficiální zakončení sezóny Alltrainingu. Každý vydržel, jak mu síly stačily. Vše korunovaly báječné marcipánové dorty… J
V pondělí ráno už jen vydatná snídaně a dlouhá cesta zpátky… Na kempu techniky jsem techniku vylepšil postupnými kroky tam maximálně o 5%. Potenciál ke zlepšení je stále veliký…





Další fotogalerie:

MTB kemp techniky Kouty nad Desnou, Alltraining.cz
Kouty nad Desnou, Apartmány Kouty
18. – 20.10.2013

Žádné komentáře:

Okomentovat