pondělí 7. října 2013

Den mopse 2013



První víkend po svátku svatého Františka z Assisi, známého pro svou lásku k Božím stvořením, potažmo zvířatům a jistě i k mopsům, kdyby je znal, patří tradičně Dni mopse. Moderátor akce se snažil jedné paní vysvětlit termín konání souvislostí se svatým Václavem, ale my víme svoje :-)
Místo konání se přesunulo letos do Stradonic na zahradu u penzionu Klamovka. Když jsme tam před desátou hodinou přijeli, byly 3°C. Jezdívali jsme na Dny mopse, které začínaly po poledni. Tentokrát jsme si však museli přivstat.
Na louce už bylo plno lidí a mopsíků. Slunce nás pomalu rozehřívalo. Naše mopsí holky Destiny a Kitty byly nadšené. Po seznámení s terénem jsme je vypustili z vodítek. Malá Kitty byla roztomilá a ráda se s každým pozdravila a nechala se hladit. Od své paničky se ale nehnula a neodvážila se toulat sama. Zato Destiny vyrazila nezadržitelně po svém a podrobně zkoumala celý prostor. Hledala především, kde by co snědla a vyloudila. Štědrých dárců našla dost. Toto neúnavně provozovala celou dobu, pokud nebyla na vodítku.
Program byl zahájen uvítáním a úvodním slovem o dvacet minut později proti plánu. Plánované soutěže začaly ještě s větším skluzem. Ukázalo se, že kdybychom přijeli o hodinu později, o nic bychom nepřišli a vyhnuli bychom se rannímu chladu.
Dal jsem si svařené víno a přihlásil jsem nás do dvou ze čtyř dopoledních soutěží. Skákat přes překážky by naše mazané holky nikdo nepřinutil a v soutěži o nejzakroucenější ocásek neměly šanci. Při zdolávání překážkové dráhy ukázali někteří mopsíci neuvěřitelný talent a šikovnost. To stálo za obdiv. Zúčastnili jsme se pro nás přijatelnějších soutěží.
Jana si zaběhla s Kittinkou slalom. Nikdy jsme to netrénovali, takže se Kitty divila, cože se to po ní chce, ale obě dvě to zvládly. Nebyly sice nejrychlejší, ale vypadaly při tom dobře. Další zábavnou soutěží byly dostihy mopsíka od paničky k pánovi a zpátky. Našli se tam opravdoví rychlíci. Znovu jsme do soutěže nasadili Kittinku. Ta to pojala po svém a než od Jany doběhla pro piškot ke mně, tak se pro jistotu zastavila u rozhodčího, jestli by se také od něho nedala dostat nějaká dobrota. Prostě je to hravá společnice a ne závodnice.
Mezi soutěžemi byly zbytečně dlouhé pauzy. Během nich jsme se už se všemi náhodnými známými pozdravili a pohovořili. Pak přišla dlouhá polední pauza, která začala téměř v době, kdy měla končit. Zřejmě měla sloužit jako pauza na oběd. Kdyby se začalo po poledni, pauza na oběd by nebyla nutná a vše by se odehrálo v jednom zábavném bloku.
Současně s programem Dne mopse probíhala chovatelská přehlídka a schůze výboru Mops klubu, jejichž konec byl v nedohlednu. Ti, se kterými jsme se chtěli setkat, byli tam, ale Dne mopse se prozatím neúčastnili. Ostatní naši staří dobří známí už na Dny mopse nejezdí. Najednou jsme už neměli co dělat. Tři a půl hodiny postávání venku v chladnu v mokré trávě už bylo na nás moc. Holky měly studené tlapky, program se pro nás už naplnil a zatoužili jsme po teple.
Kitty konečně cestou domů v autě usnula. Přeci jen jí to, naši divošku, zmohlo a asi se jí zdálo o velkých mopsech. Při cestě přes Lány jsme měli možnost vidět střídání stráží před vchodem do prezidentského zámku. Večer jsme si prohlédli fotky a konstatovali, že méně je někdy více a že celodenní garden party v říjnu už nevydržíme.

Den mopse, Stradonice u Nižboru
5.10.2013








Žádné komentáře:

Okomentovat